DIGITAAL vs ANALOOG 

Digitaal: De Nikon camera: “Ongekende scherpte in details”

De (meer realistisch ogende) foto kan sneller en minder kostbaar vervaardigd worden door te werken met de digitale NIKON camera. Ook kan er tijdens het poseren makkelijk bewogen worden waardoor “beweging/spontaniteit” gesuggereerd kan worden, in tegenstelling tot de meer verstilde/abstracter ogende Hasselblad portretten. Het grote voordeel van het digitale fotograferen is dat kleur ook later nog kan worden omgezet worden naar zwartwit.

Het liefst beperk ik me bij een portret tot een ‘retouche’ voor (stof)vlekjes, kleine pukkeltjes of tijdelijke littekens. Op verzoek echter pas ik ook correctie toe voor kringen, rimpels of andere oneffenheden in het gezicht. Ook zijn digitale fotomontages mogelijk. Zo kan een groep gefotografeerd worden terwijl niet iedereen tegelijk poseert; iedere geportretteerde kan in principe in iedere omgeving geplaatst worden. “Alles” kan verbeeld worden!

Analoog: De zwart wit Hasselbladfoto:  “Net een handafdruk op barietpapier, zoals vroeger!”

Ik fotografeer met de Hasselblad-camera nog steeds op negatief en druk de foto’s af op speciaal barietpapier. Het negatief is opgebouwd uit onregelmatige korrels (en niet uit perfecte pixels). Het lijkt alsof lijntjes daardoor iets meer aan zachtheid behouden dan bij de digitale techniek. De negatieven worden met de hand ontwikkeld en daarmee behoudt het fotografie-proces haar ambachtelijk karakter. Bij het werken met de Hasselblad gaat mijn voorkeur uit naar het zwart wit portret.

STUDIO OF OP LOCATIE: Een portret gemaakt in de studio levert een rustige, strakke achtergrond op, waardoor de aandacht naar de geportretteerde gaat. Hierdoor kan het portret mooi in serie worden gehangen, zonder dat het te “druk” oogt. Een ander voordeel is uiteraard dat er altijd gefotografeerd kan worden: weer of geen weer. Ik kan echter ook bij u thuis of op kantoor komen fotograferen. Of we kunnen kiezen voor een speciale plek in de stad, of juist in de natuur (het strand of het bos). Een omgeving van takjes en blaadjes kan grafisch een prachtig effect hebben in een zwart wit foto.

ZWART WIT AFDRUKTECHNIEK: KUNSTFOTOGRAFIE

Of er nu analoog gefotografeerd is, of digitaal, ieder bestand moet optimaal ingescand en zeer nauwkeurig bewerkt worden voor toon- en kleurcorrectie, om te komen tot een perfecte zwart wit print. Daarbij maakt de combinatie van speciale zwart-wit/grijs inkten in verschillende teinten, samen met het gebruik van speciaal bariet-papier, dat de uiteindelijke print een optimale scherpte en diepte van zwarttonen bereikt, zoals in de ouderwetse bariet prints. De afdruk krijgt een magisch- realistische uitstraling, waardoor de print niet te onderscheiden zijn van de vroegere handmatig vervaardigde prints uit de doka.

NAAKTEN en MONTAGES

Naast kinder- en familieportretten, specialiseer ik me in naaktportretten van vrouwen (al dan niet tijdens de zwangerschap). Deze foto’s kunnen in de studio gefotografeerd worden, of thuis op locatie. Ook werk ik met foto-montages, waarbij ik de geportretteerde in zijn of haar fanatasie-omgeving monteer. Op deze website worden de meeste naaktportretten niet getoond, ivm privacy van de geportretteerde. Op afspraak kunnen in de studio meer voorbeelden worden bekeken.