Van Advocatuur naar Portret-Fotografie: Na vijf jaar in het buitenland als advocaat gewerkt te hebben, besloot ik in 1994 de fotografie-opleiding aan de Kunstacademie in Den Haag te volgen, waarna ik me in 1997 vestigde als freelance fotograaf in Amsterdam. Na lange tijd voornamelijk op journalistieke wijze gewerkt te hebben (en o.a. veel documentaire zwart-wit series te hebben gemaakt), heb ik me verder ontwikkeld in de portret-fotografie.

Autonome Fotografie: Als autonoom kunstenaar ontwikkel ik graag series waar de vrouw centraal staat. Ik ben gefascineerd door de ingewikkelde combinatie van haar rol als moeder, verzorgster, carrierevrouw en minnares, die uitdrukking vindt in bijvoorbeeld mijn serie over de au pair versus de huismoeder.

Voorts onderzoek ik graag hoe het individu zich verhoudt tot de groep; hoe homogeen een groep ook lijkt, uiteindelijk is ieder individu een op zich zelf staand eenzaam wezen dat worstelt met de strijd tussen het ontwikkelen van zijn/haar identiteit als  individu enerzijds en zijn/haar overgave aan het lidmaatschap van de groep (familie) anderzijds. Groepen lijken vaak harmonieus,  en homogeen vanaf buiten bezien en bieden op het eerste gezicht veiligheid, maar leveren voor het innerlijk van het individu  van binnenuit ook eenzaamheid en conflict op.

Jessica Hooghiemstra
Johannes Verhulststraat 23-I
1071 MR  Amsterdam

+31 621274751

Voor meer informatie kunt u een email sturen naar:
jessicahooghiemstra@gmail.com

Mijn studio is in Amsterdam-Zuid, vlak achter het Concertgebouw.
Klik hier voor de route